Parfe torta sa makom! Ovo se naziva savršenstvom

                                             Još jedna poslastica sa makom bez pečenja

SASTOJCI
Osnovna krema
1 l mleka
7 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kesice (30g) želatina u prahu
500 ml slatke pavlake

ZA PODLOGU OD KEKSA
200 g mlevenog keksa
50 g seckanih pečenih lešnika

ZA FIL OD MAKA
200 g mlevenog maka
1 dl vode
1 kašika meda
1 kesica vanilin šećera
3 kašike šećera
Za čokoladni fil
100 g tamne čokolade*

PRIPREMA
Osnovna krema
1.
# Želatin preliti sa 1 dl vode i ostaviti da bubri.
# Mleku dodati šećer i vanilin šećer. Zagrevati do ključanja uz povremeno mešanje. Skinuti sa vatre.
# Otopiti nabubreli želatin na tihoj vatri, dodati 6-7 kašika ključalog mleka, zagrejati uz mešanje da se dobije jednolična masa. Uliti u ostatak skuvanog mleka.
# Ostaviti u frižideru da se stegne do gustine jogurta. Potrebno je najmanje 3 sata. Možete ostaviti i preko noći, neće smetati ako se potpuno stegne.
# Umutiti slatku pavlaku.
# Zgusnuto mleko kratko izmešati mikserom, dodati umućenu slatku pavlaku i mešati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.
Za podlogu od keksa
1.
Pomešati mleveni keks i seckane lešnike. Dodati 6 kašika osnovne mase i umesiti rukom. Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir , a strane kalupa obložiti prijanjajućom folijom (vakuum folijom).
Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa.
Za fil od maka
1.
# U šerpici odmeriti mak. Dodati vodu, med i vanilin šećer. Zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 - 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.
# Šećer otopiti na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre. Dodati prethodno pripremljen mak. Izmešati.
# Prohladiti. Ne mora do sobne temperature, može biti i mlako.
# Od preostale osnovne mase odvojiti polovinu i mikserom umešati smesu od maka.
# Naneti preko podloge od keksa u kalupu za torte.
2.
Za čokoladni fil
3.
# Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
# Od preostale količine osnovne mase odvojiti polovinu (to je malo manje od četvrtine ukupne osnovne mase) i umešati mikserom otopljenu čokoladu.
4.
Beli fil
5.
Preostala četvrtina osnovne mase služi kao beli fil.

Filovanje belim i čokoladnim filom
1.
Možete naneti beli fil na jednu polovinu torte tj. fila od maka, a čokoladni fil na drugu polovinu. Ili beli fil nanesite na sredinu torte, a čokoladni oko i preko belog fila (tako sam ja ovde uradila, razvukla sam beli fil koliko sam mogla od sredine ka ivicama torte, a zatim čokoladni fil  nanosila u prostor između belog fila i ivice kalupa, a ostatak nanela preko belog fila).
Isto tako, možete osnovnu kremu, nakon oduzimanja 6 kašika za podlogu, podeliti na tri jednaka dela, pa u trećinu dodati pripremljeni mak (ne smanjujući količinu maka iz recepta), u trećinu otopljenu čokoladu (ne povećavajući količinu čokolade), a trećina da ostane bela, pa da filove ravnomerno rasporedite jedan na drugi.
Možete raditi i bez tamne čokolade, pa da dobijete crno-belu tortu. Izbor je na vama.


http://www.coolinarika.com/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.