Bečka pita s jabukama – apfelstrudel

Sastojci:

Testo
600 g belog brašna
prstohvat soli
300 ml mlake vode
100 ml ulja

Nadev
2.5 kg jabuka
300 g šećera
100 ml ruma
150 g suvog grožđa
2 kašičice cimeta
2 limuna
250 g putera
150 g tostiranih listića badema

Priprema:

1. Zagrejati rum pa preliti suvo grožđe, promešati i ostaviti da nabubri.
2. Brašno i so dobro promešati pa dodati ulje i vodu te umesiti glatko i mekano testo. Testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 60 minuta.
3. Pripremljeno testo podeliti na dva dela i umesiti jufkice pa ostaviti da odmore 15-ak minuta.
4. Za to vreme oljuštiti i iseckati jabuke. U dubljoj posudi pomešati jabuke sa šećerom, cimetom, sokom i rendanom korom limuna, listićima badema i suvim grožđem oceđenim od viška tečnosti.
5. Jufku staviti na sredinu stola ili druge ravne površine prekrivene čaršavom. Zatim, testo rastanjiti oklagijom što je više moguće a zatim razvlačiti rukama i voditi računa da testo ne pukne.
6. Krajeve odseći, gledajući da se dobije što pravilniji pravougaoni oblik, premazati otopljenim puterom, pa pripremljeni fil staviti duž jedne ivice. Podižući čaršav umotati testo, zavrnuti krajeve kao bombonu pa deo testa saviti pod urolanu štrudlu.
7. Rukama što bolje uhvatiti testo (odozdo) i prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje. Študlu sa svih strana bogato premazati rastopljenim puterom i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 60 minuta tj. dok ne dobije zlatnožutu boju.
8. Pečenu štrudlu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

http://www.posaljirecept.rs/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.