Baklava sa višnjama


Sastojci:

½ kg kora za pite
Sirup
360 g šećera
360 ml vode
1 limun (sok)

Fil
180 g šećera
3 veća jajeta
1 vanil-šećer
1 prašak za pecivo
180 ml mleka
500-600 g višanja

Priprema:

Sirup
1. U šerpu usuti šećer, dodati vodu i pustiti da provri. Zatim, dodati sok od limuna, smanjiti temperaturu za dva podeoka i ostaviti da vri još desetak minuta. Ostaviti da se malo prohladi, pa pečenu pitu zaliti toplim sirupom.
2. Višnje očistiti od koštica i iseckati ili kratko izmiksati blenderu. Višnje ocediti od viška tečnosti.
Fil
1. Penasto umutiti jaja, pa kada smesa postane vazdušasta i prozračna dodati šećer i mutiti još par minuta dok boja ne postane bledožuta, kako bi se šećer što bolje sjedinio sa jajima.
2. U to dodati vanil-šećer i prašak za pecivo, pa opet umutiti. Na kraju, usuti mleko i umutiti da se svi sastojci sjedine.
Finalni postupak
1. Kore razlistati ukoliko je potrebno. Odvojiti tri kore za gornji sloj baklave.
2. Na dno blago nauljenog pleha staviti dve kore, a zatim ih blago premazati filom. Složiti treću koru pa premazati filom i svuda naneti ravnomeran sloj višanja.
3. Postupak ponavljati sve dok se ne utroši pripremljeni materijal.
4. Poslednje tri kore blago premazivati sa nekoliko kapi ulja i ostatkom fila, ukoliko je preostao. Poslednju tzv. gornju koru nije potrebno premazivati filom već samo uljem.
5. Oštrim nožem iseći pripremljenu baklavu na parčad željenog oblika i veličine.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 200° C oko 20 minuta, a zatim 15-ak minuta na 150° C tj. dok ne dobije tamniju boju.
7. Nakon toga, ostaviti pitu u vrućoj rerni, sve dok se potpuno ne ohladi a zatim zaliti pripremljenim sirupom.
8. Ostaviti 6-8 sati da se potpuno ohladi i onda služiti.

Savet: Ukus baklave može se obogatiti dodatkom seckanih oraha po ukusu.

http://www.posaljirecept.rs/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.