Margarin ili maslac – Da li znate u čemu je razlika?

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja ćuretine. Kad je izazvao pomor ćuretine, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja želeli su vratiti uloženo. Zapitali su se šta učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio beo, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite ukusne sastojke.
I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi istraživanje Harvard Medicala.

Maslac

Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama). Konzumiranje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranljivih sastojaka iz drugih namirnica. Maslac ima mnoge hranljive prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući sastojcima koji su dodati u njega. Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati ukus druge hrane. Bio je deo prehrane vekovima, dok je margarin u upotrebi pre nepunih 100 godina.


Na sledećoj stranici pročitajte sve negativne stvari koje uzrokuje margarin!
A SAD, OPET O MARGARINU…
Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina. Utrostručuje smrtnost od oboljenja srčanih žila. Povećava ukupan holesterol i LDL (loš holesterol) te smanjuje HDL (dobar holesterol). Povećava peterostruko smrtnost od raka. Smanjuje kvalitet majčinog mleka. Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma. Smanjuje proizvodnju inzulina. I sada ona najpogubnija činjenica… Margarine je samo JEDAN MOLEKUL udaljen od toga da bude PLASTIKA. Ima 27 sastojaka kao i BOJE!

Već i ove činjenice dovoljne su za izbegavanje margarina do kraja života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodat vodonik, menjajući time molekularnu strukturu).

Napravite mali eksperiment:

Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom senovitom mestu. Nakon nekoliko dana, primetićete nekoliko pojedinosti:
* Ni jedna muva, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, neće ni prići margarinu (to bi vam trebalo nešto reći)
* Margarin se neće pokvariti niti promeniti miris, a to zato jer nema hranljive vrednosti. I ništa neće narasti na njemu: ni gljivice, ni plesni. Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi neće na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato što je margarin gotovo plastika.

Da li biste rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na krišku hleba?

http://www.posaljirecept.rs/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.