Crna čokolada, pravi rudnik antioksidansa!

Za razliku od obične mlečne čokolade koja je bogata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udelom kakaa (barem 70 odsto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino!
1. Štiti kožu
Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Nutrition” pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju nežniju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava vlažnost. Isto tako, čokoladom možete da sprečite diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.


2. Crna čokolada čuva srce
Harvardski stručnjaci su analizirali dvadesetjednu prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da snizi krvni pritisak i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola, a istovremeno se povećava nivo dobrog holesterola.
3. Ako ste uzrujani, pojedite kockicu crne čokolade
Mnogim istraživanjima potvrđeno je da crna čokolada može da snizi krvni pritisak. Tako je istraživanje Univerziteta u Kelnu pokazalo da čak i male količine crne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska kao i dijetetske merame koje su se dokazale kao uspešne u smanjivanje kardiovaskularnih problema.

Izvor: ordinacija.hr
Foto: nkzs/ sxc.hu

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.