Karamel torta

Sastojci:
Za kore:

    10 bjelanaca
    10 kašika šećera
    1 kašika brašna
    250 g oljuštenih badema
    250 g šećera
    1 vanil-šećer

Za fil:

    10 žumanjaka
    8 kašika šećera
    200 g putera
    1 dl mlijeka
    4 štangle čokolade

Za dekoraciju:

    2 kesice šlaga
    150 g sjeckanih oraha

Priprema:
Kore:


1. U odgovarajućoj šerpi otopiti šećer vodeći računa da ne zagori, pa dodati bademe, promiješati i skloniti s ringle.
2. Toplu masu sipati na nauljenu foliju i sačekati da se ohladi.
3. Ohlađenu masu izlomiti na manje komade, te je samljeti na mašini za mljevenje oraha.
4. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
5. U snijeg od bjelanaca dodati vanil-šećer, brašno i samljeveni karamel s bademima, te polako promiješati varjačom.
6. Masu za kore sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu i peći u zagrijanoj rerni 50 minuta na 150 °C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je presjeći poprečno tri puta kako bi se dobile ukupno 4 kore.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom i mlijekom pa kuhati na pari dok se ne zgusne a potom ostaviti da se ohladi.
2. Puter i otopljenu čokoladu posebno umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.

Finalni postupak:

1. Ohlađene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu, a ostatkom fila premazati bočne stranice.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i dekorisati tortu, a na bočne stranice utisnuti sjeckane orahe.

Izvor: Dobra hrana

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.