Neodoljivo: Čokoladana čarolija s višnjama


Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
1 kesica vanil-šećera
100 g putera
100 g čokolade
100 g brašna
20 g gustina
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil I:
400 g višanja
2 dl vode
4 kašike šećera
4 kašike gustina
Za fil II:
2,5 dl slatke pavlake
100 g crne čokolade
Za fil III
2,5 dl slatke pavlake
100 g bele čokolade

Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
200 g čokolade
125 g putera

Za ogradicu:
100 g čokolade

Priprema:
Kora:
1. Otopiti čokoladu i puter, pa ostaviti da se prohladi.
2. Umutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom, dodati brašno, gustin, prašak za pecivo i prohlađenu čokoladu.
3. Sipati u kalup prečnika 24 cm prethodno obložen pek-papirom. Peći na 180°C 20 minuta. Koru vodoravno preseći na dva jednaka dela.
Fil I:
1. Višnje izblendati s 1 dl vode, dodati šećer, te staviti da se kuva.
2. Umutiti gustin s 1 dl vode, dodati u višnje i kuvati da se zgusne.
3. Malo prohladiti, premazati obe kore i ostaviti da se ohladi.
Fil II:
1. Umutiti 2,5 dl slatke pavlake i dodati 100 g otopljene crne čokolade.
Fil III
1. Umutiti 2,5 dl slatke pavlake, dodati 100 g otopljene bele čokolade.
Finalni postupak:
1. Jednu koru staviti u kalup za tortu, a zatim je premazati filom od crne čokolade.
2. Naneti fil od bele čokolade, a potom i drugu koru tako da fil od višanja bude preko fila od bele čokolade. Staviti u frižider da se dobro ohladi.
Dekoracija:
1. U posudu staviti slatku pavlaku, čokoladu i puter, pa kuvati na tihoj vatri da se sve istopi.
2. Ostaviti da se dobro ohladi i umutiti mikserom 1-2 minuta. S ohlađene torte skinuti obruč i premazati je ovim filom.

Za ogradicu:
1. Iseći papir za pečenje visine torte i obima.
2. Istopiti čokoladu sa 2 kašike ulja, staviti u kesu za zamrzivač, probušiti čačkalicom i šarati po papiru.
3. Kada se čokolada malo stegne, papir prilepiti za tortu, pa pažljivo odlepiti čokoladu.

http://www.lepotaizdravlje.rs/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.