Čoko-višnja torta



Sastojci:

5 jaja
350 g šećera
250 g čokolade
250 g margarina
150 g g brašna
5 dl mleka
2 vanil-šećera
300 g višanja
2 kašike ruma
100 g pečenih lešnika
Za dekoraciju:
3 dl slatke pavlake
3 kašike sirupa od višanja

Priprema:
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca. Posebno ulupati belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 150 g šećera neprekidno muteći.
2. U odvojenoj posudi otopiti 125 g čokolade, pa umutiti sa 60 g margarina, dodati 70 g brašna i dobro izmešati. Na kraju dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje, pa sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te poprečno preseći napola.

Fil:
1. Umutiti na pari 200 g šećera sa žumancima dok se ne dobije svetla kremasta smesa. Ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu smesu dodati 250 g omekšalog margarina, 200 g otopljene čokolade, rum i vanil-šećer, pa izmiksati. Na kraju ubaciti seckane lešnike i višnje, pa sjediniti varjačom.
3. Ohlađenu koru vratiti u kalup, preko nje naneti fil i poravnati. Preklopiti drugom polovinom kore i ostaviti u frižideru da se stegne.
4. Slatku pavlaku umutiti sa malo sirupa od višanja u čvrst šlag. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i dekorisati šlagom od slatke pavlake.

http://www.lepotaizdravlje.rs/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.