KREMPITA



SASTOJCI:
1 pak lisnatog tijesta
1l mlijeka
2 vanila pudinga
2 jajeta
2 vanilin šećera
5 kašika brašna
10 kašika šećera
malo šećera u prahu
250g margarina ili maslaca

PRIPREMA
Lisnato tijesto razvući u dvije što tanje kore i izpeći.
Od mlijeka odvojiti 1 dl, a ostatak staviti da se kuva. Sve preostale sastojke pomiješati i razmutiti kao kada hoćete da kuvate puding. Kada mlijeko proključa, skinite sa vatre i lagano umiješajte dobijenu masu, pa onda vratite na najlagaiju vatru, da ključa. Morate miješati cijelo vrijeme i zbog brašna kuvati malo duže nego obični puding. Biće prilično čvrsta masa na kraju, ali ne brinite. Ostavite da se hladi, ja obično stavim u šerpu sa vodom, i pustim blagi mlaz da voda cirkuliše, povremeno promiješam, a kad bude već mlako stavim u frižider. U međuvremenu sa malo šećera u prahu izradite margarin (ovaj dio možete i izbjeći, ukus fila će i dalje biti fin), i kad se fil ohladio dodajte malo po malo u margarin dok sve dobro ne umutite. Nastavak znate:kora-fil-kora, posuta šećerom u prahu. Ostavite sat-dva u frižideru da se stisne i da kora omekša kako bi se lako rezala (sa reckastim nožem ide bez problema)

http://receptionarika.blogspot.ba/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.