Sočna čokoladna torta


Sastojci:
za kore
– 4 jaja
– 8 kašika šećera
– 4 kašike ulja
– 4 kašike mleka
– 6 kašika brašna
– 2 kašike kakaoa
– 1 kašičica praška za pecivo
– 4 belanca
– 200 gr šećera
– 150 gr seckanih oraha
– 1 kašika brašna
za fil
– 4 žumanca
– 100 gr šećera
– 1 dcl mleka
– 1 kašika gustina
– 200 gr maslaca
– 5 dcl slatke pavlake
– 200 gr čokolade
i još
– 1 dcl čokoladnog mleka
– 100 gr šlag krema u prahu
Priprema
Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca, ulje. mleko i na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Peći koru na 180 stepeni od 20-25 minuta. Koru dobro ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.
Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i dodati 150 gr seckanih oraha i 1 kašiku brašna. Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Koru peći na 160 stepeni 40 minuta.
Fil 1: Umutiti 4 žumanca sa 100 gr šećera, 1 vanilin šećerom, 1 dcl mleka i 1 kašikom gustina. Ovo kuvati na tihoj vatri dok se ne skuva. Kad se ohladi dodati 200 gr maslaca prethodno umućena.
Fil 2: U posudu staviti 5 dcl slatke pavlake i 200 gr čokolade. Zagrevati na tihoj vatri da se čokolada istopi. Pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi dobro ohladiti ( ja ostavim preko noći u frižideru) i umutiti mikserom da bude kremasto.
Filovati tortu. Na tacnu za tortu staviti jednu tamnu koru . Koru poprskati sa 1/2 dcl čokoladnog mleka. Preko kore staviti fil 1, pa fil 2. Preko fila 2 staviti koru od belanaca, pa preko fil 1, fil 2, pa tamna kora i fil 1. Okolo toru premazati sa čokoladnim filom. Umutiti 100 gr šlag kema u prahu sa 1 dcl vode , napraviti ružice i ukrasiti tortu.
Recept Dane Drobnjak

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.