Krempita sa čokoladom i šlagom


Sastojci:
– 500 g lisnatog testa
– 400 ml slatke pavlake
za fil
– 1 l mleka
– 4 jajeta
– 150 g šećera
– 120 g oštrog brašna
– 2 vanil-šećera
za čokoladni preliv
– 150 ml slatke pavlake
– 60 g čokolade za kuvanje
– 3 kašike tamnog eurokrema
Priprema
Lisnato testo podeliti na dva dela, pa svaki deo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik 35×25 cm. Tepsiju izvrnuti i prekriti papirom za pečenje, pa naneti na nju koru od lisnatog testa. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U šerpu sipati 9 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Žumanca umutiti sa 75 g šećera, dodati 1 dl mleka i oštro brašno, te sve zajedno izmiksati. U smesu od žumanaca postepeno dolivati ključalo mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom je vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati preostali šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. Šam od belanaca dodati u vreo fil i polako promešati varjačom.
4. U dublju tepsiju staviti jednu pečenu koru, preliti je filom i poravnati, pa ostaviti da se ohladi.
5. Posebno pripremiti čokoladni preliv. Sjediniti izlomljenu čokoladu za kuvanje, slatku pavlaku i eurokrem, pa zagrevati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa. Preko ohlađenog fila preliti čokoladnu smesu i ostaviti da se ohladi.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati preko čokoladnog fila i prekriti korom od lisnatog testa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.