Mrkvu ne morate nužno koristi kao dodatak slanim jelima, probajte i slatku varijantu. Svidjeti će vam se! Sastojci 5 jaja 150 grama šećera malo soli 2-3 kašike tople vode 400 grama mrkve 250 grama mljevenih badema 1 mala kašika cimeta na vrh noža mljevenih klinčića 70-80 grama brašna pola praška za pecivo
Sastojci 280 gr brašna 100 gr šećera 1 prašak za pecivo malo soli 3 kašike mješavine začina za medenjake 1 kašika kakao praha 1 jaje 250 ml mlijeka 85 gr meda 50 ml ulja 12 kašika džema od jagode 100 gr čokolade za kuhanje 1 kašika ulja
PRHKO TIJESTO 200 g brašna 120 g maslaca 70 g šećera 1 žumanjak prstohvat soli naribana korica ½ limuna NADJEV OD SIRA 8 listova bijele želatine 200 g šećera 250 ml mlijeka naribana korica 1 limuna 4 žumanjka ½ l slatkog vrhnja 500 g nemasnoga svježega kravljeg sira ½ šalice šećera u prahu
SPECIFIČAN PO TOME ŠTO SE POJAVLJUJU ZLATNE KAPLJICE NA VRHU. Sastojci: kora za pitu: šolja od 250 ml. 1 puna šolja do vrha brašna 1 jaje 1 žličica prašak za pecivo 80 gr. maslaca ili margarina 3 žlice šečera Nadjev: 500 gr. sviježi sir ( nije bitno dali je grudvast ili pasiran) 3/4 šolje šečera 3 žumanjca 1 žlica pšeničnog zdroba (griz) 100 gr. kiselo vrhnje 1 vanilin šečer šlag: 4 bjelanca ( 1 žumanjak vam ostane viška) 100 gr. šečera u prahu 2 žlice vode na sobnoj temperaturi (mlačna)