Torta od mrkvice

Mrkvu ne morate nužno koristi kao dodatak slanim jelima, probajte i slatku varijantu.
 Svidjeti će vam se!
 
Sastojci
5 jaja
150 grama šećera
malo soli
2-3 kašike tople vode
400 grama mrkve
250 grama mljevenih badema
1 mala kašika cimeta
na vrh noža mljevenih klinčića
70-80 grama brašna
pola praška za pecivo


Čokoladna glazura
120 grama čokolade za kuhanje
3 kašike vode
30 grama putera
2-3 kašike šećera u prahu

Bijela glazura
300 grama šećera u prahu
1 kašiku limunovog soka
2-3 kašike vode

Način pripreme
Odvojiti bjelance i žumance. Od bejelanjaka umutiti čvrst snijeg.
Žumanjke, šećer, so i vodu umutiti dobro, da bude kremasto.
 Dodati sitno izrendanu mrkvu, cimet i prah od klinčića.
 Sve dobro izmješati,dodati bademe, brašno i prašak za pecivo.
 Na kraju dodati snjeg od bjelanjaka i polako mutiti sa drvenom kašikom. Sasuti u podmazan pleh za pečenje kora od torte ili neku manju tepsiju. Peći oko sat vremena na 170°C.  Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade ili bijelom glazurom od šećera u prahu i ukrasiti po želji.



http://www.domacica.com/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti