VASINA TORTA (original recept)
SASTOJCI:
Kora:
– 5 jaja
– 60 g šećera
– 1 kašika mekog brašna
– 50 g mljevenih oraha
Fil:
– 4 žumanca
– 60 g šećera
– 125 ml mlijeka
– 125 g šećera
– 200 g mljevenih oraha
-100 g čokolade
– 200 g putera
– 1 pomorandža
Šaum:
– 4 bjelanceta
– 250 g šećera
– 180 ml vode
PRIPREMA:
Razdvojiti žumanca i bjelanca. Narendati na sitno rende koru pomorandže i iscjediti sok od nje. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Sipati brašno, orahe i žumanca i varjačom lagano promješati.
Sipati masu u pripremljen kalup i ispeći koru u j rerni zagrijanoj na 200*C, oko 25 minuta. Orahe za fil potopiti u mlijeko sa 125 g šećera i kratko prokuhati. Žumanca i 60 g šećera pjenasto izmiksati na pari i ohladiti. Umutiti puter, dodati poparene orahe, krem od žumanaca, koru ,sok od pomorandže i 100 gr istopljene čokolade-dobro sjediniti sve sastojke.
Ohlađenu koru premazati filom i ukrasiti šaumom od bjelanaca: Prokuhati vodu sa šećerom dok ne postane gusto kao med. Ulupati bjelanca u čvrst snijeg i uz stalno mućenje dodavati sirup od šećera.
Izvor: kuhinjica.rs
Kora:
– 5 jaja
– 60 g šećera
– 1 kašika mekog brašna
– 50 g mljevenih oraha
Fil:
– 4 žumanca
– 60 g šećera
– 125 ml mlijeka
– 125 g šećera
– 200 g mljevenih oraha
-100 g čokolade
– 200 g putera
– 1 pomorandža
Šaum:
– 4 bjelanceta
– 250 g šećera
– 180 ml vode
PRIPREMA:
Razdvojiti žumanca i bjelanca. Narendati na sitno rende koru pomorandže i iscjediti sok od nje. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Sipati brašno, orahe i žumanca i varjačom lagano promješati.
Sipati masu u pripremljen kalup i ispeći koru u j rerni zagrijanoj na 200*C, oko 25 minuta. Orahe za fil potopiti u mlijeko sa 125 g šećera i kratko prokuhati. Žumanca i 60 g šećera pjenasto izmiksati na pari i ohladiti. Umutiti puter, dodati poparene orahe, krem od žumanaca, koru ,sok od pomorandže i 100 gr istopljene čokolade-dobro sjediniti sve sastojke.
Ohlađenu koru premazati filom i ukrasiti šaumom od bjelanaca: Prokuhati vodu sa šećerom dok ne postane gusto kao med. Ulupati bjelanca u čvrst snijeg i uz stalno mućenje dodavati sirup od šećera.
Izvor: kuhinjica.rs
Primjedbe
Objavi komentar