PROPELERI – MOGU SE PRAVITI SA SVIM MOGUCIM SASTOJCIMA ZA SITNE KOLACE/KEKSE. MENE SU ODUSEVILI IZGLEDOM I OKUSOM
SASTOJCI:
125 gr maslaca
1 jaje
1 kasika jogurta
100 gr secera u prahu
1 vanilin secer
300 gr brasna
50 gr cokolade u prahu
1 mala žlicica sode
1/4 žlicice soli
PRIPREMA:
Umijesiti sve sastojke osim cokolade u prahu.
Smjesu podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati cokoladu u prahu
Razvaljati tijesta i kalupom promjera 2 cm vaditi kruzice.
Sastavljati 4 kružica (svijetli+tamni+svijetli+tamni) u rolnicu i presjeci na dva dijela
Redati u pleh i peci oko 15ak minuta na 190 C.
Izvor: MalaKuhinja
RECEPT 2
SITNI KOLACI
Volim da pravim te male slatke zalogaje, a pocela sam da ih pravim kao klinka. Dok me je kuvanje potpuno odbijalo, i mogu reci da sam pocela da kuvam kada sam morala da naucim, pravljenje slakisa, kako kolaca tako i torti, uvek mi je predstavljalo veliko zadovoljstvo.
Ovog puta vam predstavljam Kosnice, maminu Coko-salamicu i Lanine Marcipan stanglice
Kosnice
Mama je recept za ove izuzetno ukusne i dekorativne kolace dobila pre nekih 25 godina. Vrlo brzo je nabavila i kalup i od tada one se redovno prave, nisu nam dosadile.
Nailazila sam na razne recepte za kosnice, ali sam verna ovom jer su najukusnije od svih koje sam igde probala.
Za 50 kosnica potrebno je:
za kosnice:
2 belanca
500g prah secera
500g oraha
za fil:
3 jaja i 2 zumanca
10 kasika secera
5 ravnih kasika brasna
5 kasika mleka
100g cokolade
oko 200g putera
za postolje:
oko 3 table oblande
drveni kalup za kosnice ili cediljka za limun, kristal secer za oblaganje kalupa
Postupak:
Umutiti belanca u cvrt sneg, pa dodati secer i dobro umutiti mikserom. Dodati orahe pa umesiti kompaktnu smesu. Od smese napraviti 50 jednakih kuglica i ostaviti ih da se malo prosuse na vazduhu.
Izvuci iz oblande 50 krugova velicine kalupa. Isecati nozem oko kalupa ili iskoristiti okruglu metalnu modlu.
Za fil umutiti jaja sa secerom, pa dodati mleko i na kraju brasno. Sve dobro sjediniti. Kuvati fil na pari pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu. U ohladjeno umutiti mikserom omeksali puter. Utrositi 200g putera, po potrebi vise.
Za izradu kosnica koristim drveni kalup (mamin rezervni) ali mi se ovaj oblik ne dopada posebno. Mama ima kalup koji je spicastiji na vrhu i kosnice su lepse. Deki mi je u nekoj plastikari kupio male plasticne, ti mi nista ne valjaju. Prosle nedelje sam od kume dobila dobar kalup, skoro isti kao sto ima mama. Ona ih ima tri i bila je tako dobra da meni da jedan. :)) Inace sam u pocetku koristila i cediljku za limun. Malo je oblik nesrecan, ali zavrsava posao.
Kosnice se prave tako sto se kalup prvo nakvasi, pa pre svakog utiskivanja kuglice od oraha napuni kristal secerom i otrese visak secera. Zatim se u njega utisne kuglica, Kasicicom se napuni dobijeno udubljenje filom, zatvori oblandom i okretanjem se lako izbaci kolac iz kalupa.
Orahe mozete zameniti mesavinom oraha, badema i lesnika ili nekom drugom kombinacijom. Mozda su najukusnije kada se smesa napravi od 200g lesnika i 100g badema, mada kako god se napravi, odlicno je. Jedino nemojte samo od badema da ih pravite jer je ipak potrebno malo vise masnoce za smesu, a orasi i lesnici mislim da bolje doprinose kompaktnosti koju smesa treba da ima.
Originalnu kolicinu fila, koja je inace 1jaje i 2 zumanca, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike mleka, 4 stangle cokolade i 150g margarina, sam povecala. Ako se tako napravi, fil mi uvek zafali jer volim da lepo napunim kolac.
Recept se moze korigovati tako da se u smesu sa orasima narenda cokolada (50g) ili doda malo kakaoa, a da se cokolada izostavi u filu, pa da dobijete crne kosnice za zutim filom. U tom slucaju fil kuvajte koji minut duze jer nema cokolade da ga dodatno stegne.
Ako niste do sada probali ove kolace, toplo ih preporucujem.
Cokoladna salamica
Ova divna salamica spada u grupu starinskih kolaca i mama je pravi od kako znam za sebe. Salamica se pravi jako brzo, prelepog je ukusa i ne znam nikog ko je ne voli. Mamin recept sadrzi mere u soljama, ali sam ovog puta premerila sastojke prvenstveno zbog sebe jer uvek dodjem u situaciju ‘koja bese solja’. Napisacu recept i u soljama i u gramima posto ima onih koji vole solje. ?
Potrebno je:
1 jaje
1 solja za belu kafu (200ml) secera u prahu – 125g
3 solje oraha – 200g
100g cokolade
polutke oraha za punjenje
Postupak:
Umutiti jaje mikserom, dodati secer, dodati izlomljenu cokoladu pa staviti na ringlu tek toliko da se cokolada otopi. U prohladjenu smesu umesati orahe i podeliti je na dva dela.
Oblikovati dve salamice, ubaciti polutke oraha ravnomerno u svaku pa dodatno oblikovati na celofanu obilno posutim prah secerom. Zamotati u isti celofan i dobro rashladiti u frizideru.
Ova salamica se moze napraviti verovatno i u posnoj varijanti, ako koristimo uspinovani secer kao vezivo umesto jajeta, ali nisam do sada isprobala pa ne bih mogla da dam preciznu meru za kolicinu secera.
http://udzakubrasna.blogspot.ba/
125 gr maslaca
1 jaje
1 kasika jogurta
100 gr secera u prahu
1 vanilin secer
300 gr brasna
50 gr cokolade u prahu
1 mala žlicica sode
1/4 žlicice soli
PRIPREMA:
Umijesiti sve sastojke osim cokolade u prahu.
Smjesu podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati cokoladu u prahu
Razvaljati tijesta i kalupom promjera 2 cm vaditi kruzice.
Sastavljati 4 kružica (svijetli+tamni+svijetli+tamni) u rolnicu i presjeci na dva dijela
Redati u pleh i peci oko 15ak minuta na 190 C.
Izvor: MalaKuhinja
RECEPT 2
SITNI KOLACI
Volim da pravim te male slatke zalogaje, a pocela sam da ih pravim kao klinka. Dok me je kuvanje potpuno odbijalo, i mogu reci da sam pocela da kuvam kada sam morala da naucim, pravljenje slakisa, kako kolaca tako i torti, uvek mi je predstavljalo veliko zadovoljstvo.
Ovog puta vam predstavljam Kosnice, maminu Coko-salamicu i Lanine Marcipan stanglice
Kosnice
Mama je recept za ove izuzetno ukusne i dekorativne kolace dobila pre nekih 25 godina. Vrlo brzo je nabavila i kalup i od tada one se redovno prave, nisu nam dosadile.
Nailazila sam na razne recepte za kosnice, ali sam verna ovom jer su najukusnije od svih koje sam igde probala.
Za 50 kosnica potrebno je:
za kosnice:
2 belanca
500g prah secera
500g oraha
za fil:
3 jaja i 2 zumanca
10 kasika secera
5 ravnih kasika brasna
5 kasika mleka
100g cokolade
oko 200g putera
za postolje:
oko 3 table oblande
drveni kalup za kosnice ili cediljka za limun, kristal secer za oblaganje kalupa
Postupak:
Umutiti belanca u cvrt sneg, pa dodati secer i dobro umutiti mikserom. Dodati orahe pa umesiti kompaktnu smesu. Od smese napraviti 50 jednakih kuglica i ostaviti ih da se malo prosuse na vazduhu.
Izvuci iz oblande 50 krugova velicine kalupa. Isecati nozem oko kalupa ili iskoristiti okruglu metalnu modlu.
Za fil umutiti jaja sa secerom, pa dodati mleko i na kraju brasno. Sve dobro sjediniti. Kuvati fil na pari pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu. U ohladjeno umutiti mikserom omeksali puter. Utrositi 200g putera, po potrebi vise.
Za izradu kosnica koristim drveni kalup (mamin rezervni) ali mi se ovaj oblik ne dopada posebno. Mama ima kalup koji je spicastiji na vrhu i kosnice su lepse. Deki mi je u nekoj plastikari kupio male plasticne, ti mi nista ne valjaju. Prosle nedelje sam od kume dobila dobar kalup, skoro isti kao sto ima mama. Ona ih ima tri i bila je tako dobra da meni da jedan. :)) Inace sam u pocetku koristila i cediljku za limun. Malo je oblik nesrecan, ali zavrsava posao.
Kosnice se prave tako sto se kalup prvo nakvasi, pa pre svakog utiskivanja kuglice od oraha napuni kristal secerom i otrese visak secera. Zatim se u njega utisne kuglica, Kasicicom se napuni dobijeno udubljenje filom, zatvori oblandom i okretanjem se lako izbaci kolac iz kalupa.
Orahe mozete zameniti mesavinom oraha, badema i lesnika ili nekom drugom kombinacijom. Mozda su najukusnije kada se smesa napravi od 200g lesnika i 100g badema, mada kako god se napravi, odlicno je. Jedino nemojte samo od badema da ih pravite jer je ipak potrebno malo vise masnoce za smesu, a orasi i lesnici mislim da bolje doprinose kompaktnosti koju smesa treba da ima.
Originalnu kolicinu fila, koja je inace 1jaje i 2 zumanca, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike mleka, 4 stangle cokolade i 150g margarina, sam povecala. Ako se tako napravi, fil mi uvek zafali jer volim da lepo napunim kolac.
Recept se moze korigovati tako da se u smesu sa orasima narenda cokolada (50g) ili doda malo kakaoa, a da se cokolada izostavi u filu, pa da dobijete crne kosnice za zutim filom. U tom slucaju fil kuvajte koji minut duze jer nema cokolade da ga dodatno stegne.
Ako niste do sada probali ove kolace, toplo ih preporucujem.
Cokoladna salamica
Ova divna salamica spada u grupu starinskih kolaca i mama je pravi od kako znam za sebe. Salamica se pravi jako brzo, prelepog je ukusa i ne znam nikog ko je ne voli. Mamin recept sadrzi mere u soljama, ali sam ovog puta premerila sastojke prvenstveno zbog sebe jer uvek dodjem u situaciju ‘koja bese solja’. Napisacu recept i u soljama i u gramima posto ima onih koji vole solje. ?
Potrebno je:
1 jaje
1 solja za belu kafu (200ml) secera u prahu – 125g
3 solje oraha – 200g
100g cokolade
polutke oraha za punjenje
Postupak:
Umutiti jaje mikserom, dodati secer, dodati izlomljenu cokoladu pa staviti na ringlu tek toliko da se cokolada otopi. U prohladjenu smesu umesati orahe i podeliti je na dva dela.
Oblikovati dve salamice, ubaciti polutke oraha ravnomerno u svaku pa dodatno oblikovati na celofanu obilno posutim prah secerom. Zamotati u isti celofan i dobro rashladiti u frizideru.
Ova salamica se moze napraviti verovatno i u posnoj varijanti, ako koristimo uspinovani secer kao vezivo umesto jajeta, ali nisam do sada isprobala pa ne bih mogla da dam preciznu meru za kolicinu secera.
http://udzakubrasna.blogspot.ba/
Primjedbe
Objavi komentar