Bačoko Torta


Sastojci:

Za biskvit:
200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
150 g smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
50 g Gussnela
1 vrećica Praška za pecivo
150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja

Za prelijevanje biskvita:
80 ml mlijeka

Za bačoko kremu:
500 g očišćenih banana
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica Šlagfixa

Priprema
Za biskvit pomiješati brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
Dodati ulje, vrhnje, pa miješati mixerom dok se ne dobije homogena smjesa.
Uliti smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

Ostaviti da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprezati uzdužno napola, tako da se dobiju dvije kore.
Donju koru vratiti u kalup i politi ju polovicom  mlijeka.
Za kremu usitniti banane u električnoj sjeckalici tako da se dobije homogena smjesa, po mogućnosti bez grudvica.

Čokoladu rastopiti na pari i umiješati u banane.
Na kraju dodati vrhnje za šlag umučeno sa šlagfixom i miješati dok ne se dobije jednolična smjesa.
Kremu rasporediti po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopiti je gornjom korom.
Posuti ostatkom mlijeka i staviti u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
Ukrasiti po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
https://www.coolinarika.com

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti