Slatka torta od pirinča
Sastojci:
300 g belog pirinča arborio
1,8 l mleka
200 g šećera
štapić vanile
rendana kora od 1/2 limun
5 jaja
50 ml likera od pomorandže
1 pomorandža
Priprema:
1. Rernu zagrejte na 180°C, a kalup od 24 cm podmažite i obložite pek-papirom sa svih strana.
2. Pirinač sipajte u mleko, dodajte šećer i ostavite ga da provri, a zatim snizite temperaturu i ostavite da se kuva 20–25 minuta, sve dok dobro ne upije tečnost i ne postane kremast.
3. Štapić vanile očistite. Pažljivo ga rasecite po dužini i nožem istružite semenke, pa ih dodajte u pirinač. Promešajte i ostavite da se skuva skoro do kraja. Zatim ga sklonite sa vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
4. Nakon toga, posebno umutite žumanca dok ne pobele. U drugoj činiji ulupajte čvrst šam od belanaca.
5. U dobro ohlađen pirinač dodajte rendanu koru limuna, liker i sok od ceđene pomorandže. Na kraju narendajte i njenu koru. Sve lepo sjedinite.
6. Zatim u smesu dodajte umućena žumanca i promešajte. Na kraju polako umešajte sneg od belanaca i pažljivo promešajte varjačom vodeći računa da smesa ostane vazdušasta.
7. Pripremljenu smesu ulijte u pripremljen kalup, pa pecite u zagrejanoj rerni oko 60 minuta, sve dok lepo ne porumeni (obavezno proverite čačkalicom da li je torta iznutra dobro pečena).
8. Ispečenu tortu izvadite iz rerne i ostavite je da se dobro ohladi, a potom je izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar