PRAVI PRAVCATI BUREK – RECEPTI NAŠIH BAKA

SASTOJCI

za pripremu tjesta

od 3 jufke potrebno. – 800g brašna TIP 450

400ml mlake vode

so

mesna smjesa

1 kg mljevenog junećeg mesa

crveni i bijeli luk

dvije vrste bibera

za preliv korititi ; topljeni maslac

PRIPREMA

priprema jufke

– umiješati so u brašno ,potom zamijesiti tjesto

– na radnoj površini namladiti tjesto sa malo brašna

– pustiti tjesto da odstoji oko 20-tak min.

– potom,tjesto razdvojiti na tri jufke i svaku mijesiti sa malo brašna

– jufke razviti oklagijom

– posipati po potrebi sa malo brašna

– razvijene jufke isjeci uzduž i popreko na oko 20-30 cm

– zatim izrezane djelove sušiti na plati šporeta na drva ili na limu u el.pećnici

– jufke ne prepeći da pucaju

– izmješati sasatojke za mesnu smjesu

– namastiti tepsiju sa maslacem

– neizmjenično slagati jufke i mesnu smjesu,posipajuči sve topljenim maslacem

– završnu jufku preliti sa maslacem

– peći dobro zagrijanoj pećnici na drva,

ili kod el.pećnice peći na 200°C oko 30 min.

– pečenu pitu preliti sa ključalom vodom

– vratiti pitu u nakratko u pećnicu ,prekrivenu sa drugom tepsijom

– preliti s aostatkom maslaca i poslužiti

puno uspjega kod pripreme vam želim

Izvor: hotgamecritics.blogspot.ba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti