Kraljevska šarlota
Šarlote su slastice kojih ima više verzija. Sastavljene od biskvita i keksa i krema ili voća, mogu biti pečene ili nepečene. Pripremite i vi svoju Charlotte Royal koja je svakako vrijedna pažnje.
SASTOJCI
Za biskvit
8 jaja
140 g šećera
120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
Za premaz biskvita:
300 g Džema marelica Podravka
Za kremu
3 jaja
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g maslaca
2 vrećice Želatine Dolcela
100 ml hladne vode
350 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
1 limenka Kompota od marelica light Podravka
PRIPREMA
Za biskvit
U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.
Dva lima za pečenje (40x31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.
Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.
Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.
Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu. Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
Za kremu
U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući. Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.
Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.
Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.
Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka.
POSLUZIVANJE
Ohlađenu šarlotu okrenite na tanjur, uklonite posudu, prozirnu foliju i poslužite.
SAVJET
Ovu šarlotu možete iskombinirati s više vrsta marmelade i kompota.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
SASTOJCI
Za biskvit
8 jaja
140 g šećera
120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
Za premaz biskvita:
300 g Džema marelica Podravka
Za kremu
3 jaja
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g maslaca
2 vrećice Želatine Dolcela
100 ml hladne vode
350 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
1 limenka Kompota od marelica light Podravka
PRIPREMA
Za biskvit
U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.
Dva lima za pečenje (40x31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.
Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.
Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.
Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu. Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
Za kremu
U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući. Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.
Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.
Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.
Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka.
POSLUZIVANJE
Ohlađenu šarlotu okrenite na tanjur, uklonite posudu, prozirnu foliju i poslužite.
SAVJET
Ovu šarlotu možete iskombinirati s više vrsta marmelade i kompota.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Primjedbe
Objavi komentar