KOLAČ SA VIŠNJAMA KAO IZ NAJBOLJI RESTORANA
Sastojci:
Kora:
– 200 grama mljevenog keksa
– 125 grama maslaca
– 2 kašike soka od višanja
Fil:
– 350 grama mliječnog krem namaza
– 500 ml vrhnja za šlag
– 15 grama želatina
– 10 kašika hladne vode
– 2-3 kašike soka od limuna
– ribana korica od limuna
– 200 grama šećera u prahu
Fil od višanja:
– 500 grama očišćenih višanja
– 5-6 kašika šećera
– 15 grama želatina
– 10 kašika hladne vode
Priprema:
Kora:
U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od višnje. Rukom sastavite sastojke i ako vam je masa suha za formiranje kore, slobodno još dodate soka. U kalup 26 cm stavite papir za pečenje i formirajte koru.
Bijeli fil:
Umutite sirni namaz sa šećerom, sokom od limuna i koricom te posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga sa umućenim namazom. Želatin otopite u hladnoj vodi, a kad nabubri lagano ga zagrijte da se otopi. Nakon toga ga dodajte u kremu stalno muteći. Kremu nanesite na koru.
Krema od višanja:
Želatin stavite u hladnu vodu da nabubri. Višnje sa šećerom malo kuhajte, dodajte im želatin i još kratko kuhajte. Nekoliko minuta nakon što ih sklonite sa tople ringle polako vadite višnje i redajte po filu, a potom redom preko višanja polako sipajte sok koji su višnje pustile, savjetuje blog Iz moje kuhinje.
Kolač hladite nekoliko sati u frižideru.
http://zenakraljica.com/
Kora:
– 200 grama mljevenog keksa
– 125 grama maslaca
– 2 kašike soka od višanja
Fil:
– 350 grama mliječnog krem namaza
– 500 ml vrhnja za šlag
– 15 grama želatina
– 10 kašika hladne vode
– 2-3 kašike soka od limuna
– ribana korica od limuna
– 200 grama šećera u prahu
Fil od višanja:
– 500 grama očišćenih višanja
– 5-6 kašika šećera
– 15 grama želatina
– 10 kašika hladne vode
Priprema:
Kora:
U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od višnje. Rukom sastavite sastojke i ako vam je masa suha za formiranje kore, slobodno još dodate soka. U kalup 26 cm stavite papir za pečenje i formirajte koru.
Bijeli fil:
Umutite sirni namaz sa šećerom, sokom od limuna i koricom te posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga sa umućenim namazom. Želatin otopite u hladnoj vodi, a kad nabubri lagano ga zagrijte da se otopi. Nakon toga ga dodajte u kremu stalno muteći. Kremu nanesite na koru.
Krema od višanja:
Želatin stavite u hladnu vodu da nabubri. Višnje sa šećerom malo kuhajte, dodajte im želatin i još kratko kuhajte. Nekoliko minuta nakon što ih sklonite sa tople ringle polako vadite višnje i redajte po filu, a potom redom preko višanja polako sipajte sok koji su višnje pustile, savjetuje blog Iz moje kuhinje.
Kolač hladite nekoliko sati u frižideru.
http://zenakraljica.com/
Primjedbe
Objavi komentar