Snežni rolat s jagodama
Sastojci:
Testo
4 jaja
100 g šećera
50 g mekog brašna
50 g gustina
½ kesice praška za pecivo
Krem
400 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
jagode ili voće po želji
Dekoracija
100 ml slatke pavlake
50 g kokosa
50 g bele čokolade
Priprema:
Testo
1. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa 75 g šećera da se dobije svetlo žuta boja.
2. U drugoj posudi umutiti belanca uz postepeno dodavanje 25 g šećera tako da smesa bude veoma gusta tj. da se dobije čvrst šaum.
3. Pripremljeni šaum polako dodavati u umućena žumanca i smesu mešati laganim pokretima.
4. Dodati prethodno pomešano brašno, gustin i prašak za pecivo pa laganim pokretima umutiti smesu da ne bude grudvica.
5. Testo preručiti u pleh za pečenje (32×25 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti.
6. Smesu peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC 8-10 minuta tj. čim se stvori tanka pokorica svetlo žute boje (proveriti čačkalicom). Ovo je ključni korak izrade jer ako se testo prepeče rolat će se lomiti pri savijanju.
7. Pek papir istih dimenzija kao testo posuti sa 2-3 kašike šećera i ostaviti na radnoj površini.
8. Ispečeno testo izvaditi iz pleha tako da gornjom stranom bude položeno na pripremljen papir posut šećerom i ostaviti da se malo prohladi.
Krem
1. Dobro ohlađenu slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu.
2. Voće oprati, potpuno ocediti od vode i iseći na manje komade.
Finalni postupak
1. kloniti papir na kome se testo peklo pa ga premazati slatkom pavlakom. Deo testa uz dužu stranicu širine oko 2 cm ne premazivati da tokom savijanja ne bi cureo.
2. Jagode ili drugo voće po želji ravnomerno naneti uz donju, širu, ivicu za debljinu 2-3 prsta.
3. Premazano testo uz pomoć drugog lista papira za pečenje zaviti po dužoj strani u valjak i dobro sabiti. Rolat položiti na poslužavnik tako da leži na sastavljenim ivicama.
4. Rolat premazati slatkom pavlakom i ostaviti na hladnom da se dobro stegne i ohladi.
5. Pre serviranja, rolat posuti kokosom i struganom belom čokoladom, pa iseći na paračad željene veličine i poslužiti.
http://www.posaljirecept.rs/
Testo
4 jaja
100 g šećera
50 g mekog brašna
50 g gustina
½ kesice praška za pecivo
Krem
400 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
jagode ili voće po želji
Dekoracija
100 ml slatke pavlake
50 g kokosa
50 g bele čokolade
Priprema:
Testo
1. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa 75 g šećera da se dobije svetlo žuta boja.
2. U drugoj posudi umutiti belanca uz postepeno dodavanje 25 g šećera tako da smesa bude veoma gusta tj. da se dobije čvrst šaum.
3. Pripremljeni šaum polako dodavati u umućena žumanca i smesu mešati laganim pokretima.
4. Dodati prethodno pomešano brašno, gustin i prašak za pecivo pa laganim pokretima umutiti smesu da ne bude grudvica.
5. Testo preručiti u pleh za pečenje (32×25 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti.
6. Smesu peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC 8-10 minuta tj. čim se stvori tanka pokorica svetlo žute boje (proveriti čačkalicom). Ovo je ključni korak izrade jer ako se testo prepeče rolat će se lomiti pri savijanju.
7. Pek papir istih dimenzija kao testo posuti sa 2-3 kašike šećera i ostaviti na radnoj površini.
8. Ispečeno testo izvaditi iz pleha tako da gornjom stranom bude položeno na pripremljen papir posut šećerom i ostaviti da se malo prohladi.
Krem
1. Dobro ohlađenu slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu.
2. Voće oprati, potpuno ocediti od vode i iseći na manje komade.
Finalni postupak
1. kloniti papir na kome se testo peklo pa ga premazati slatkom pavlakom. Deo testa uz dužu stranicu širine oko 2 cm ne premazivati da tokom savijanja ne bi cureo.
2. Jagode ili drugo voće po želji ravnomerno naneti uz donju, širu, ivicu za debljinu 2-3 prsta.
3. Premazano testo uz pomoć drugog lista papira za pečenje zaviti po dužoj strani u valjak i dobro sabiti. Rolat položiti na poslužavnik tako da leži na sastavljenim ivicama.
4. Rolat premazati slatkom pavlakom i ostaviti na hladnom da se dobro stegne i ohladi.
5. Pre serviranja, rolat posuti kokosom i struganom belom čokoladom, pa iseći na paračad željene veličine i poslužiti.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar