Mrežasta pita sa sirom i koprivom
Sastojci:
Testo
400 g mekog brašna
150 ml mleka
100 ml pavlake
15 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
1 jaje
Fil
1 veza mlade koprive
350 g švapskog sira
2 jajeta, so
Priprema:
Testo
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna pa dobro izmešati. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe
2. U vanglicu sipati polovinu brašna, dodati so i promešati. Sipati nadošao kvasac i dodati pavlaku.
3. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil
1. Listove koprive odvojiti od stabljika, pa oprati i obariti u slanoj vodi. Potom ih ocediti od suvišne tečnosti i sitno iseckati.
2. Koprivu sjediniti sa švapskim sirom i jajima, te dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Okrugao kalup za pitu nauljiti, pa dno i stranice obložiti polovinom testa, a krajeve odstaraniti.
Preko preostalog testa preći valjkom za oblikovanje mreže. Oklagijom naneti mrežu od testa na pitu, a suvišne krajeve odstraniti.
3. Testo premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200º C dok blago ne porumeni.
Savet: Osim koprive, ova pita se može praviti od spanaća ili zelja.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar