Uz ovu tortu najmanje pažnje ćete obraćati na dekoraciju – orasi, čokolada, pomorandža, krem…
Sastojci:
Kore
18 belanaca
18 kašika šećera
18 kašika oraha
6 kašika brašna
3 kašičice praška za pecivo
Fil I
2 pomorandže
100 ml soka od pomorandže
100 g čokolade
250 g mlevenih oraha
Fil II
18 žumanaca
1 l mleka
300 g šećera
3 pudinga od vanile
2 kašike gustina
200 g šećera u prahu
250 g margarina
Dekoracija
300 g šlaga
300 ml kisele vode
Priprema:
Kora
1. Šest belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 6 kašika šećera. Mutiti još malo, pa varjačom lagano umešati 6 kašika brašna, 2 kašike oraha i 1 kašičicu praška za pecivo.
2. Sipati smesu u podmazan pleh i poravnati. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni, pa sniziti temperaturu na 180°C i završiti pečenje. Na isti način od preostalog materijala napraviti još dve kore.
Fil I
1. Pomorandže zamrznuti, pa ih zajedno s korom narendati na krupno. Preliti ih sokom i kuvati 5-7 minuta, dok se ne zgusne.
2. Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Sipati mlevene orahe, dobro promešati da se sve lepo sjedini, pa ostaviti da se ohladi.
Fil II
1. Mikserom penasto umutiti žumanca. Dodati puding od vanile, gustin i 100 ml mleka pa sve lepo razmutiti da nema grudvica.
2. U šerpu sipati 900 ml mleka s 300 g šećera i ostaviti da provri, te zakuvati razmućena žumanca.
3. Neprestano mešati dok se ne dobije potrebna gustina, a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Ohlađen fil sjediniti s penasto umućenim margarinom i šećerom u prahu.
Finalni postupak
1. Prvi fil podeliti na dva dela, a drugi fil na tri. Šlag umutiti s kiselom vodom.
2. Filovati na sledeći način: kora, ½ prvog fila, trećina drugog fila, kora, ½ prvog fila, trećina drugog fila, kora, trećina drugog fila.
3. Dekorisati šlagom po želji.
http://www.posaljirecept.rs/
Kore
18 belanaca
18 kašika šećera
18 kašika oraha
6 kašika brašna
3 kašičice praška za pecivo
Fil I
2 pomorandže
100 ml soka od pomorandže
100 g čokolade
250 g mlevenih oraha
Fil II
18 žumanaca
1 l mleka
300 g šećera
3 pudinga od vanile
2 kašike gustina
200 g šećera u prahu
250 g margarina
Dekoracija
300 g šlaga
300 ml kisele vode
Priprema:
Kora
1. Šest belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 6 kašika šećera. Mutiti još malo, pa varjačom lagano umešati 6 kašika brašna, 2 kašike oraha i 1 kašičicu praška za pecivo.
2. Sipati smesu u podmazan pleh i poravnati. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni, pa sniziti temperaturu na 180°C i završiti pečenje. Na isti način od preostalog materijala napraviti još dve kore.
Fil I
1. Pomorandže zamrznuti, pa ih zajedno s korom narendati na krupno. Preliti ih sokom i kuvati 5-7 minuta, dok se ne zgusne.
2. Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Sipati mlevene orahe, dobro promešati da se sve lepo sjedini, pa ostaviti da se ohladi.
Fil II
1. Mikserom penasto umutiti žumanca. Dodati puding od vanile, gustin i 100 ml mleka pa sve lepo razmutiti da nema grudvica.
2. U šerpu sipati 900 ml mleka s 300 g šećera i ostaviti da provri, te zakuvati razmućena žumanca.
3. Neprestano mešati dok se ne dobije potrebna gustina, a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Ohlađen fil sjediniti s penasto umućenim margarinom i šećerom u prahu.
Finalni postupak
1. Prvi fil podeliti na dva dela, a drugi fil na tri. Šlag umutiti s kiselom vodom.
2. Filovati na sledeći način: kora, ½ prvog fila, trećina drugog fila, kora, ½ prvog fila, trećina drugog fila, kora, trećina drugog fila.
3. Dekorisati šlagom po želji.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar