Potpuna čarolija užitka – dunavski valovi
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
375 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
100 ml mleka
1 ½ prašak za pecivo
30 g kakaoa
± 800 g očišćenih višanja
Krem
800 ml mleka
80 g pudinga od vanile
150 g šećera
2 vanil-šećera
150 g margarina
250 ml slatke pavlake
Glazura
200 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
Priprema:
Biskvit
1. Žumanca odvojiti od belanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg.
2. U drugoj posudi margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, a zatim dodati žumanca i mleko pa smesu dobro umutiti.
3. U to dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa još jednom sve dobro sjediniti.
4. Na kraju, u smesu dodati umućena belanca i lagano umešati sastojke.
5. Smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodati prosejan kakao pa dobro promešati da se kakao razgradi i poveže sa smesom.
6. Žutu smesu uliti u nauljen i brašnom posut pleh (25×35 cm), a zatim tamnu masu preliti preko i višnje blago pritisnuti da urone u testo i rasporediti vodeći računa da prate jedna drugu tako da čine jasno prikazan red.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta.
Krem
1. Puding pomešati s 150 ml hladnog mleka i rastvoriti.
2. Ostatak mleka zakuvati sa šećerom i vanil-šećerom pa kada provri u tankom mlazu dodati pripremljen puding uz stalno mešanje. Kuvati dok se puding ne zgusne a zatim skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi.
3. U mlak krem postepeno dodavati margarin isečen na listiće i nakon svakog dodavanja dobro promešati masu da se margarin otopi. Pripremljenu kremu ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati slatku pavlaku i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Na ohlađen biskvit rasporediti krem i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
2. preliti čokoladnom glazurom.
3. Čokoladu usitniti i otopiti na pari, pa dodati ulje i sve dobro promešati.
4. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom a zatim ostaviti da se glazura stegne.
5. Kolač izvaditi iz frižidera 20-ak minuta pre služenja a zatim oštrim i tankim nožem iseći na kocke.
http://www.posaljirecept.rs/
Biskvit
6 jaja
375 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
100 ml mleka
1 ½ prašak za pecivo
30 g kakaoa
± 800 g očišćenih višanja
Krem
800 ml mleka
80 g pudinga od vanile
150 g šećera
2 vanil-šećera
150 g margarina
250 ml slatke pavlake
Glazura
200 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
Priprema:
Biskvit
1. Žumanca odvojiti od belanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg.
2. U drugoj posudi margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom, a zatim dodati žumanca i mleko pa smesu dobro umutiti.
3. U to dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa još jednom sve dobro sjediniti.
4. Na kraju, u smesu dodati umućena belanca i lagano umešati sastojke.
5. Smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodati prosejan kakao pa dobro promešati da se kakao razgradi i poveže sa smesom.
6. Žutu smesu uliti u nauljen i brašnom posut pleh (25×35 cm), a zatim tamnu masu preliti preko i višnje blago pritisnuti da urone u testo i rasporediti vodeći računa da prate jedna drugu tako da čine jasno prikazan red.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta.
Krem
1. Puding pomešati s 150 ml hladnog mleka i rastvoriti.
2. Ostatak mleka zakuvati sa šećerom i vanil-šećerom pa kada provri u tankom mlazu dodati pripremljen puding uz stalno mešanje. Kuvati dok se puding ne zgusne a zatim skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi.
3. U mlak krem postepeno dodavati margarin isečen na listiće i nakon svakog dodavanja dobro promešati masu da se margarin otopi. Pripremljenu kremu ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati slatku pavlaku i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Na ohlađen biskvit rasporediti krem i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
2. preliti čokoladnom glazurom.
3. Čokoladu usitniti i otopiti na pari, pa dodati ulje i sve dobro promešati.
4. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom a zatim ostaviti da se glazura stegne.
5. Kolač izvaditi iz frižidera 20-ak minuta pre služenja a zatim oštrim i tankim nožem iseći na kocke.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar