Sarma od mladog kupusa
Sastojci:
1 veća glavica kupusa
±2 l vode
2 kašike sirćeta
1 kg mlevenog mesa
250 g pirinča
2 glavice crnog luka
1 kašičica aleve paprike
500 ml paradajz soka
200 ml vode
so, biber
Priprema:
Priprema kupusa
1. Kupus očistiti i izdubiti koren. U većoj šerpi/loncu zagrejati vodu da provri a zatim staviti glavicu kupusa korenom okrenutu na dole, pa kuvati oko 5 minuta.
2. Poparen kupus izvaditi iz šerpe i ostaviti da se ohladi.
3. Lagano razdvajati listove i iseći središnji, tvrdi deo.
Punjenje
1. Crni luk očistiti i iseći na sitne kockice pa upržiti na malo ulja da postane mekan i promeni boju.
2. Kada luk postane providan dodati pirinač i kratko propržiti, pa dodati oko 250 ml vode i nastaviti sa mešanjem.
3. U kuvani pirinač dodati mleveno meso i začiniti prema ukusu, pa kratko propržiti.
Finalni posutupak
1. Pripremljene listove kupusa filovati pripremljenim nadevom i zavijati sarme, ređati u dublju i blago nauljenu šerpu i dodavati pomalo suvog mesa ukoliko je po volji.
2. Složene sarme preliti sokom od paradajza i vodom, prekriti alu-folijom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 2 sata. Sarme se mogu zapeći u rerni, po želji.
3. Tople sarme servirati uz dekoraciju i prilog prema ukusu.
http://www.posaljirecept.rs/
1 veća glavica kupusa
±2 l vode
2 kašike sirćeta
1 kg mlevenog mesa
250 g pirinča
2 glavice crnog luka
1 kašičica aleve paprike
500 ml paradajz soka
200 ml vode
so, biber
Priprema:
Priprema kupusa
1. Kupus očistiti i izdubiti koren. U većoj šerpi/loncu zagrejati vodu da provri a zatim staviti glavicu kupusa korenom okrenutu na dole, pa kuvati oko 5 minuta.
2. Poparen kupus izvaditi iz šerpe i ostaviti da se ohladi.
3. Lagano razdvajati listove i iseći središnji, tvrdi deo.
Punjenje
1. Crni luk očistiti i iseći na sitne kockice pa upržiti na malo ulja da postane mekan i promeni boju.
2. Kada luk postane providan dodati pirinač i kratko propržiti, pa dodati oko 250 ml vode i nastaviti sa mešanjem.
3. U kuvani pirinač dodati mleveno meso i začiniti prema ukusu, pa kratko propržiti.
Finalni posutupak
1. Pripremljene listove kupusa filovati pripremljenim nadevom i zavijati sarme, ređati u dublju i blago nauljenu šerpu i dodavati pomalo suvog mesa ukoliko je po volji.
2. Složene sarme preliti sokom od paradajza i vodom, prekriti alu-folijom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 2 sata. Sarme se mogu zapeći u rerni, po želji.
3. Tople sarme servirati uz dekoraciju i prilog prema ukusu.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar