Kuglice od pirinča sa mortadelom i sirom
Sastojci:
400 g pirinča
1 pomorandža
100 g kravlje rikote
50 g mortadele
40 g parmezana
prezle po potrebi
1 šargarepa
1 veza vlašca
1 kašika ulja
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
1. U vreloj posoljenoj vodi skuvati pirinač al dente (oko 12 minuta). Potom ga preliti kašikom ulja i ostaviti da se ohladi.
2. Mortadelu iseći na manje komadiće, a koru pomorandže izrendati.
3. Rikotu izmutiti viljuškom, pa je pomešati sa ohlađenim pirinčem. Dodati rendanu koru pomorandže i mortadelu. U smesu postepeno dodati hlebne mrvice, sve dok ne postane pogodna za oblikovanje. Probajte da oblikujete (mokrim rukama) jednu ćufticu da biste videli je li dobra konzistencija. Po potrebi dodati još prezli. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Takođe, ako volite jači ukus, možete dodati i 40 g parmezana.
4. Sitno iseckajti glavicu vlašca i šargarepu. U tiganj dodajti malo ulja i povrće, propržiti ga nekoliko minuta pa sipati sok od polovine pomorandže. Ostaviti da se prži još minut a zatim ubaciti prethodno oblikovane ćuftice. Pustiti ih da se malo krčkaju kako bi upile aromu sosa, ali ne mešati već protresti (da se ne bi raspale). Poklopiti ih i ostaviti da se kuvaju oko 10 minuta.
5. Ako na kraju kuvanja sos izgleda previše tečan, izvaditi ćuftice i ostaviti sos da se redukuje na jakoj vatri. Ćuftice posuti parmezanom i poslužiti uz sos.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar