Bakine knedle sa šljivama


Sastojci:

Testo
1 kg belog krompira
½ kašičice soli
1 jaje
200 g brašna
20 šljiva
20 kašičica šećera

Posip
25 g putera
100 g prezli
150 g šećera
1 vanil-šećer

Priprema:

Posip
1. Na blago ugrejanom tiganju rastopiti puter pa dodati prezlu.
2. Uz redovno mešanje ispržiti mrvice toliko da dobiju zlatnobraon boju.
3. Zatim, dodati šećer i vanil-šećer pa sve dobro promešati da se sastojci prožmu.
Testo
1. Dobro oprati krompir.
2. U dublju šerpu staviti vodu za barenje krompira, pa kada provri posoliti i dodati opran krompir.
3. Poklopiti i sačekati da vodo ponovo provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 25 minuta (krompir treba da zadrži čvrstinu, nikako da bude raskuvan).
 4. Prohlađen krompir oljuštiti i izrendati na krupno rende. Šljive oprati, izvaditi koštice i u svaku šljivu sipati po kašičicu šećera.
5. Sve sastojke sastaviti u dubljoj činiji i umesiti kompaktno testo pogodno za rad i ne preterano tvrdo.
Finalni postupak
1. Testo prebaciti na radnu površinu i formirati oblik valjka.
2. Iseći na 20 delova i svaki deo blago rastanjiti na dlanu, u sredinu položiti šljivu pa s krajeva skupiti testo da se zatvori i oblikovati kuglicu.
3. U većem loncu ugrejati vodu da provri a zatim dodavati formirane knedle i kuvati dok ne isplivaju na površinu.
4. Kuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom i odmah valjati u pripremljen posip.
5. Servirati tople knedel uz npr. vanil krem ili kiselu pavlaku.

http://www.posaljirecept.rs/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti