Proljetna torta s jagodama!
Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.
Sastojci
400 g mljevenog keksa
250 g margarina
150 g sjeckanih oraha
150 ml soka od pomorandže
700 g krupnijih jagoda
800 ml slatke pavlake
250 g maskarpone sira
4 žumanceta
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 želatina
2 kašike šećera u prahu
Priprema
Margarin pjenasto umutiti, dodati šećer u prahu i uz neprekidno mućenje dodati sjeckane orahe, sok od pomorandže i mljeveni keks. Smjesu dobro sjediniti, a zatim koru ravnomerno rasporediti po kalupu. Jagode horozontalno zaroniti u koru, do polovine tako da druga polovina ostane van kore. Ostaviti u frižider da se stegne.
Umutiti 500 ml slatke pavlake u čvrst snijeg, dodati šećer, vanil-šećer i jedno po jedno žumance. U umućen fil dodati maskarpone i sjediniti sastojke.
Želatin razmutiti sa malo vode, ostaviti da nabubri, a zatim ga tempirati do tačke ključanja (najbolje u mikrotalasnoj pećnici oko 1 minut). Dodati i želatin u fil, promješati i sjediniti. Staviti fil preko kore sa jagodama, ravnomerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Umutiti preostalu količinu pavlake u šlag.
Tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i iseckanim jagodama i servirati.
http://blog.neum-bih.com
Sastojci
400 g mljevenog keksa
250 g margarina
150 g sjeckanih oraha
150 ml soka od pomorandže
700 g krupnijih jagoda
800 ml slatke pavlake
250 g maskarpone sira
4 žumanceta
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 želatina
2 kašike šećera u prahu
Priprema
Margarin pjenasto umutiti, dodati šećer u prahu i uz neprekidno mućenje dodati sjeckane orahe, sok od pomorandže i mljeveni keks. Smjesu dobro sjediniti, a zatim koru ravnomerno rasporediti po kalupu. Jagode horozontalno zaroniti u koru, do polovine tako da druga polovina ostane van kore. Ostaviti u frižider da se stegne.
Umutiti 500 ml slatke pavlake u čvrst snijeg, dodati šećer, vanil-šećer i jedno po jedno žumance. U umućen fil dodati maskarpone i sjediniti sastojke.
Želatin razmutiti sa malo vode, ostaviti da nabubri, a zatim ga tempirati do tačke ključanja (najbolje u mikrotalasnoj pećnici oko 1 minut). Dodati i želatin u fil, promješati i sjediniti. Staviti fil preko kore sa jagodama, ravnomerno rasporediti i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Umutiti preostalu količinu pavlake u šlag.
Tortu izvaditi iz kalupa, dekorisati šlagom i iseckanim jagodama i servirati.
http://blog.neum-bih.com
Primjedbe
Objavi komentar