Divna poslastica: Torta od kafe i čokolade
Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
250 g šećera
1 kašika gustina
1 kašika soka od limuna
Za fil:
5 žumanaca
6 kašika šećera
2 kesice vanil-šećera
9 kašika gustina
1 l mleka
200 g putera
150 g čokolade za kuvanje
80 g seckanih prženih lešnika
100 g bele čokolade
1,5 kašika instant kafe
1 kašika ruma
Za dekoraciju:
3 dl slatke pavlake
1 kašičica instant kafe
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer. Kada se šećer otopi, dodati sok od limuna.
2. U umućeni šam dodati kašiku gustina i polako promešati.
3. Okrugao kalup obližiti papirom za pečenje pa u njega sipati polovinu pripremljene smese. Sušiti u zagrejanoj rerni na 125˚C oko 90 min. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil:
1. Umutiti žumanca, šećer i vanil-šećer.
2. Potom dodati gustin i 1 dl mleka te dobro promešati. Ostatak mleka sipati u šerpu i ostaviti da proključa. Zatim dodati umućenu smesu od žumanaca pa uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati umućeni puter i izmiksati. Dobijeni fil podeliti na dva dela. U jedan deo umešati otopljenu čokoladu za kuvanje i seckane lešnike. U drugi deo dodati otopljenu belu čokoladu i instant kafu prethodno rastopljenu u rumu.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od bele čokolade i kafe pa preklopiti drugom korom i naneti fil od tamne čokolade.
2. Slatku pavlaku umutiti sa instant kafom te dobijenim šlagom premazati tortu.
http://www.posaljirecept.rs/
Za koru:
5 belanaca
250 g šećera
1 kašika gustina
1 kašika soka od limuna
Za fil:
5 žumanaca
6 kašika šećera
2 kesice vanil-šećera
9 kašika gustina
1 l mleka
200 g putera
150 g čokolade za kuvanje
80 g seckanih prženih lešnika
100 g bele čokolade
1,5 kašika instant kafe
1 kašika ruma
Za dekoraciju:
3 dl slatke pavlake
1 kašičica instant kafe
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer. Kada se šećer otopi, dodati sok od limuna.
2. U umućeni šam dodati kašiku gustina i polako promešati.
3. Okrugao kalup obližiti papirom za pečenje pa u njega sipati polovinu pripremljene smese. Sušiti u zagrejanoj rerni na 125˚C oko 90 min. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil:
1. Umutiti žumanca, šećer i vanil-šećer.
2. Potom dodati gustin i 1 dl mleka te dobro promešati. Ostatak mleka sipati u šerpu i ostaviti da proključa. Zatim dodati umućenu smesu od žumanaca pa uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati umućeni puter i izmiksati. Dobijeni fil podeliti na dva dela. U jedan deo umešati otopljenu čokoladu za kuvanje i seckane lešnike. U drugi deo dodati otopljenu belu čokoladu i instant kafu prethodno rastopljenu u rumu.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od bele čokolade i kafe pa preklopiti drugom korom i naneti fil od tamne čokolade.
2. Slatku pavlaku umutiti sa instant kafom te dobijenim šlagom premazati tortu.
http://www.posaljirecept.rs/
Primjedbe
Objavi komentar