Karamel torta
Sastojci:
Za kore:
10 bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika brašna
250 g oljuštenih badema
250 g šećera
1 vanil-šećer
Za fil:
10 žumanjaka
8 kašika šećera
200 g putera
1 dl mlijeka
4 štangle čokolade
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga
150 g sjeckanih oraha
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti šećer vodeći računa da ne zagori, pa dodati bademe, promiješati i skloniti s ringle.
2. Toplu masu sipati na nauljenu foliju i sačekati da se ohladi.
3. Ohlađenu masu izlomiti na manje komade, te je samljeti na mašini za mljevenje oraha.
4. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
5. U snijeg od bjelanaca dodati vanil-šećer, brašno i samljeveni karamel s bademima, te polako promiješati varjačom.
6. Masu za kore sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu i peći u zagrijanoj rerni 50 minuta na 150 °C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je presjeći poprečno tri puta kako bi se dobile ukupno 4 kore.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom i mlijekom pa kuhati na pari dok se ne zgusne a potom ostaviti da se ohladi.
2. Puter i otopljenu čokoladu posebno umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.
Finalni postupak:
1. Ohlađene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu, a ostatkom fila premazati bočne stranice.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i dekorisati tortu, a na bočne stranice utisnuti sjeckane orahe.
Izvor: Dobra hrana
Za kore:
10 bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika brašna
250 g oljuštenih badema
250 g šećera
1 vanil-šećer
Za fil:
10 žumanjaka
8 kašika šećera
200 g putera
1 dl mlijeka
4 štangle čokolade
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga
150 g sjeckanih oraha
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti šećer vodeći računa da ne zagori, pa dodati bademe, promiješati i skloniti s ringle.
2. Toplu masu sipati na nauljenu foliju i sačekati da se ohladi.
3. Ohlađenu masu izlomiti na manje komade, te je samljeti na mašini za mljevenje oraha.
4. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
5. U snijeg od bjelanaca dodati vanil-šećer, brašno i samljeveni karamel s bademima, te polako promiješati varjačom.
6. Masu za kore sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu i peći u zagrijanoj rerni 50 minuta na 150 °C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je presjeći poprečno tri puta kako bi se dobile ukupno 4 kore.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom i mlijekom pa kuhati na pari dok se ne zgusne a potom ostaviti da se ohladi.
2. Puter i otopljenu čokoladu posebno umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.
Finalni postupak:
1. Ohlađene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu, a ostatkom fila premazati bočne stranice.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i dekorisati tortu, a na bočne stranice utisnuti sjeckane orahe.
Izvor: Dobra hrana
Primjedbe
Objavi komentar