Pita sa jabukama


PRHKO TIJESTO
250 g brašna
150 g maslaca
50 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 žumanjak
prstohvat soli
NADJEV
1 kg naribanih jabuka
60 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica jednog limuna
prstohvat cimeta
50 g grožđica
Prhko tijesto za pitu sa jabukama
Maslac sobne temperature isjeckajte na komadiće i dodajte u brašno i izmiješajte.
Žumanjak, vrhnje, sol i limunovu koricu dodajte u smjesu brašna i maslaca.
Sve sastojke dobro umijesite .
Smjesu za prhko tijesto ostavite da odstoji 30 minuta da bi se sastojci potpuno sljubili.
Nadjev za pitu sa jabukama
Jabuke naribajte u posudu.
Naribanim jabukama dodajte cimet, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, šećer i grožđice.
Smjesu za nadjev dobro promiješajte.
Manji dio nadjeva možete odvojiti za krajnje ukrašavanje, prije pečenja.

Slaganje pite sa jabukama
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i razvaljajte na veličinu lima za pečenje.
Lim za pečnje obložite pek papirom i na njega pomoću valjka/oklagije položite razvaljano tijesto.
Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po položenom tijestu.
Nadjev za pitu sa jabukama prekrijte drugom razvaljanom polovicom tijesta.
Vilicom napravite nekoliko uboda po površini radi isparavanja prilikom pečenja.
Ukrasite površinu pite sa jabukama komadima tijesta oblikovanih po želji.
Pećnicu prethodno zagrijte na 190 °C i pecite 35 – 45 minuta.
Pitu sa jabukama servirajte ohlađenu i posutu šećerom u prahu.

Napomena: Umjesto maslaca slobodno koristiti mast, štoviše, pita će biti posebno prhka i ukusna!
u
http://kolaci.e/pita-sa-jabukama/http://kolaci.eu/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti