Majoneza i Majoneza light


Za cca. 300g majoneze:

• interesantno2 manja ili 1 veliki žutanjak
• 1 MŽ limunovog soka
• 1 MŽ senfa
• 2 DL suncokretovog ulja
• 1 MŽ soli

Žutanjak, sol, senf i limunov sok umutite mikserom. Mikser ukljućite nanajnižu brzinu te miksajte samo sa jednom mješalicom dok se sve lagano ne zapjeni. Postepeno doljevajte ulje (kapajte, to je najbitnije da bi dobili glatku majonezu) i miksajte.
Majoneza je gotova kada na površini ne vidite tragove ulja i majoneza postane sjajna i glatka. Ako vam je majoneza pre rijetka, dodajte još jedno žumanjce, ako je pre gusta dodajte još ulja.
Majonezu čuvajte u zatvorenoj posudu u hladnjaku, konzumirajte u roku 3 dana.
Želite li jednu laganu varijatu - majoneza light,  dodajte 1/3 čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja u već gotovu majonezu (slika desno). Dodani jogurt umješajte žlicom, jer miksanjem postane sve pre rijetko. Lagana majoneza je uvjek dosta rjeđa nego original.


http://receptizaslanaislatkajela.blogspot.ba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti