DOBOS ROLAT


                              Dobos torta-cista klasika!Ovo je isto to samo malo drugacije skockano

SASTOJCI
Kore
10 kom jaja
10 kasika secera
10 kasika brasna
1 prasak za pecivo


Fil
10 kom jaja
400 gr secera
200gr cokolade
350gr margarina

Sam
24 kasika secera
4 kom belanca

PRIPREMA
Kore
Umutiti 10 belanaca u cvrst slag, polako dodavati kasiku po kasiku secera . Dodati zumanca ,brasno i prasak za pecivo. Kod mene su od ove smese, dobijene cetiri taaanke korice u plehu 25x45.U pleh se stavi papir za pecenje i kutlacom se dodaje smesa (u mom slucaju za jednu koricu su trebale 4 kutlace smese). Bude bas tanko tek da lepo prekrije papir. Pece se jako kratko -treba da ostane svetla. Kad vam se ucini da je gotovo, otvorite rernu i samo pipnite koru od gore-ako se ne lepi testo-gotovo je. Vadite koru sa papirom za pecenje i urolate u rolat-sa papirom. Tako radite dok sve ne potrosite.

Fil
Umutite jaja sa secerom i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad se zgusnulo, sklonite sa pare i umesajte izlomljenu cokoladu. Mesati dok se cokolada ne istopi i ne dobije kompaktna smesa.Ostaviti  da se ohladi. U hladno, dodati penasto umucen margarin i lepo sjedini da se dobije fina, ujednacena masa.

Uzeti jednu koru, odviti je i odvojiti od papira. Premazati filom (podelite fil na toliko delova koliko imate korica i jos malo da premazete rolat kad bude gotov) i urolati u rolat. Sad uzeti drugu koru,odvojiti od papira, namazati filom. Rolat koji ste vec uvili. sada nastavite da uvijate sa ovom drugom korom,tako sto cete kraj kore prvog rolata nastaviti sa drugom korom. Uf... Ili na trpezarijskom stolu poredjajte kore jednu do druge,namazite filom i uvijajte kao da ste koru pekli u jednoj ogromnoj tepsiji .

Kad je uvijen rolat, premazite ga ostatkom kreme.

Sam
Umutite dobro belanca sa 12 kasika secera u cvrst sneg. Na tihoj vatri istopite 12 kasika secera ,kao kad pravite serbet. Kad se istopio, polako ga dodajte u sam i brzo mutite mikserom. Ovde bi vam dobro dosla necija pomoc.Zatim na pari jos malo mesajte zicom tek toliko da se istope iglice secera. Sklonite sa pare i namazite rolat.

Ako volite, istopite jos 12 kasika secera i pospite po rolatu.

I uzivajte...

POSLUZIVANJE
Kore mozete peci u bilo kojoj tepsiji-vi procenite koliko zelite da vam bude dugacak rolat. Vazno je samo da kore budu dovoljno tanke.
Sto se tice sama, ja jos uvek nisam napravila onaj pravi kako prave zenice kod nas -moracu od neke da ukradem caku...A do tada , ako niste sigurme mozete ga i preskociti ili staviti slag ili slatku pavlaku. A ako znate caku, javljajte-to mi je omiljeni...

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU.

Voćni kolač bez brašna! U ovaj kolač ćete se zaljubiti