Torta s bananama
Sastojci:
za koru
– 4 jajeta,100 g šećera
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 1 kašika kakaoa
– 1 kašika čokolade u prahu
za fil
– 1 l mleka, 10 kašika šećera
– 7 kašika gustina
– 250 g margarina
– 150 g čokolade za kuvanje
– 1 kg banana
za dekoraciju
– 150 g bele čokolade
za koru
– 4 jajeta,100 g šećera
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 1 kašika kakaoa
– 1 kašika čokolade u prahu
za fil
– 1 l mleka, 10 kašika šećera
– 7 kašika gustina
– 250 g margarina
– 150 g čokolade za kuvanje
– 1 kg banana
za dekoraciju
– 150 g bele čokolade
Priprema
Kora:
1. Belanca sa 3 kašike šećera umutiti u čvrst šam. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca, dodati brašno, gustin, kakao i čokoladu u prahu, te polako promešati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 12 min. Pečenu koru preseći poprečno napola.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, Pripremite ih unapred i rashladite na vreme kako biste opušteno ćaskajući s gostima dočekali završetak gozbe dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa gustinom, sipati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađeni fil dodati omekšali margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
U kalup za tortu staviti koru i premazati je sa 1/2 fila, potom poslagati kolutove banane, pa premazati preostalim filom i preklopiti drugom korom. Belu čokoladu otopiti na pari i preliti preko torte
Kora:
1. Belanca sa 3 kašike šećera umutiti u čvrst šam. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca, dodati brašno, gustin, kakao i čokoladu u prahu, te polako promešati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 12 min. Pečenu koru preseći poprečno napola.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, Pripremite ih unapred i rashladite na vreme kako biste opušteno ćaskajući s gostima dočekali završetak gozbe dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa gustinom, sipati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađeni fil dodati omekšali margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
U kalup za tortu staviti koru i premazati je sa 1/2 fila, potom poslagati kolutove banane, pa premazati preostalim filom i preklopiti drugom korom. Belu čokoladu otopiti na pari i preliti preko torte
Primjedbe
Objavi komentar